vineri, 8 ianuarie 2010

Sfinţii închisorilor
Despre aşa numiţii *Sfinţi ai închisorilor* s-a tot scris şi probabil se va mai scrie, dar niciodată nu va fi îndeajuns sau prea mult. Şi mai presus decât aceste scrieri este importantă lectura lor. Trebuie să se ştie faptele abominabile ale comunismului care s-au petrecut in interiorul poporului român şi se reflectă asupra sa ştirbindu-i din strălucire.În acel gulag comunist au fost închise, schinjuite şi batjocorite elite ale acestei naţiuni. Oameni de înaltă demnitate şi traire crestină. Acestă formulare de Sfinţi ai închisorilor a fost expusa pentru prima dată de Nicolae Steinhardt(Monahul Nicolae sau Nicolae Delarohia dupa botezul întru creştinism ortodox) in Jurnalul Fericirii. Acest volum mi-a fost recomandat de un bun prieten(Daian Cristian, pentru care, deşi il tachinez meru am un anumit respect. În această carte Nicu Steinhardt işi asimilează chinurile traite la Aiud s-au Gherla cu o imensa fericire, fericire izvorâtă din descoperirea lui Dumnezeu şi botezul întru creştinism, el fiind evreu. Spunea părintele Nicolae * Sângele meu e evreiesc, dar de gândit şi simţit, gândesc şi simt româneşte*. Din volumul *Adevarata calatorie a lui Zahei* de Marius Stan am aflat alte întâmplari cutremuratoare petrecute in acelaşi gulag comunist, care ne-a dat inapoi cu cel puţin un secol şi pentru care va trebui să plătim în faţa lui Dumnezeu. Intelectuali ca Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Roman Braga, Parintele Schivnic Adrian Fageteanu, Parintele Dumitru Staniloae, Alexandru Mironescu sau Parintele Daniil(Sandu Tudor) au fost arestaţi în aşa numitul lot *Rugul Aprins* doar pentru unele întalniri petrecute la manastire in care se purtau discuţii mistico-religioase si se practica rugăciunea inimii. Comunismul e numai forma cea mai violentă şi mai deschisă, de o mare amvergură într-o bătălie permanentă împotriva realitaţii creştine a existenţei. Singurul mod prin care toţi aceştia au reuşit sa razbată(unii dintre ei) a fost credinţa. * Unde să fugi dacă nu in adâncul fiinţei tale? Unde să te închizi dacă nu in cămara sufletului tău? Şi aici s-a întamplat minunea, omul căutandu-se pe sine s-a întâlnit cu Dumnezeu.* spunea Arhimandrit Roman Braga. Aceste fapte cutremurătoare trebuiesc aflate.


Dacă dupa 13 ani de închisoare politică, Petre Ţuţea a spus la eliberare ca * DAdăugaţi o imagineaca cineva mă va pune la yid pentru poporul roman strig: EXCELSIOR! * şi nu se gaseşte in nici-un manual de istorie, spune-ţi voi unde este corectitudinea si respectul oferit de oamenii de azi pentru astfel de caractere ?!

În încheiere o sa vorbesc despre Valeriu Gafencu(Sfantul Închisorilor) si despre Aiud si Târgu Ocna. Surprinzător închei cu ceea ce vroiam sa încep această scriere.

Valeriu Gafencu abia intrase la facultate în 1941 când a fost condamnat la 25 de ani pentru că făcea parte din Frăţiile de Cruce, însă singura lui vină a fost că îl iubea pe Hristos. A părăsit lumea zece ani mai târziu, bolnav de tuberculoză, însă liniştit că a putut să-şi împărtăşească dragostea de Hristos şi altora mai puţin apropiaţi de Dumnezeu. . Episcopia Alba Iuliei a editat un volum numit Sfântul Închisorilor, carte coordonată de Părintele Moise de la Mănăstirea Oaşa. Banii strânşi din vanzarea acestei cărti vor fi folosiţi pentru a se construi o mănăstire in Aiud la Râpa Robilor. În acel loc la groăile comune nu sunt doar ramaşitele umane ale unor deţinuţi ci moaştele unor sfinţi încă necanonizaţi.


Aceste întâmplari, repet, trebuiesc cunoscute pentru a privi spre viitor trebuie să ne ştim trecutul fie el şi unul sinistru.
Sper sa nu va fi obosit postarea mea şi sper ca macar pentru unii sa fie o revelaţie.

* Natura omului e liberă, dar libertatea absolută nu e in creaţie ci în creator* Valeriu Gafencu

Un comentariu: